
Questions and Answers 

Federal Employees Health Benefits Program: Members of Congress and 
Congressional Staff 

Q. Why is OPM publishing this final rule? 
A. This final rule is being published to clarify the eligibility of Members of Congress and 
designated Congressional staff members for health insurance coverage under the Federal 
Employees Health Benefits (FEHB) Program. Section 1312 of the Affordable Care Act 
requires that Members of Congress and designated Congressional staff must obtain 
coverage by health plans created under the Affordable Care Act or coverage offered via 
an Affordable Insurance Exchange (Exchanges).   

Q. What changes have been made to the final rule?  
A. The final rule differs from the proposed rule in the following ways: 

· Members of Congress and designated congressional staff must enroll in an 
appropriate SHOP as determined by the Director in order to receive a Government 
contribution. 

· References to annuitants purchasing coverage on the Exchange have been deleted.  

· OPM has provided a one month extension for staff designations for the 2014 plan 
year.  

· Additional non-substantive edits have been made to improve clarity. 

Q. What is a SHOP?  
A. The Small Business Health Options Program (SHOP) was established by the ACA and 
administers group health benefits to employees of small businesses.  

Q. When will current coverage terminate for Members of Congress and designated 
Congressional staff? 
A. Current FEHB health plan enrollment for Members of Congress and designated 
congressional staff will terminate at midnight on December 31, 2013. An additional 31 
days of coverage is included after the termination date at no cost to the enrollee. 
Members of Congress and designated congressional staff who chose to purchase health 
insurance via the appropriate SHOP as determined by the Director may do so with an 
effective date of January 1, 2014. 

Q. When can Members of Congress and designated congressional staff enroll in 
health benefits plan via the SHOP?  
A. The open enrollment period for coverage under the SHOP will coincide with the 
FEHB open season. New enrollments made during the open enrollment period will be 
effective on January 1, 2014. In addition, Members of Congress and designated 
congressional staff will be allowed to enroll or make enrollment changes upon being 
hired or upon experiencing an allowed life event.  



Q. Will Members of Congress receive a Government contribution for their health 
insurance?  
A. Yes, so long as they purchase a health benefits plan via the appropriate SHOP as 
determined by the Director of OPM. Given the location of Congress in the District of 
Columbia, OPM has determined that the DC SHOP, administered by the DC Health 
Benefit Exchange Authority, is the appropriate SHOP from which Members of Congress 
and designated congressional staff will purchase health insurance in order to receive a 
Government contribution. The formula for Government contributions is set forth in 5 
USC §8906 and is the same formula used for other Federal employees. 

Q. May a Member of Congress or designated congressional staff decline the 
Government contribution?  
A. Nothing in this rule or the law prevents a Member of Congress or designated 
congressional staff from declining a Government contribution for him or herself by 
choosing a different option for their health insurance coverage. 

Q. Will Members of Congress and congressional staff who are retiring be eligible to 
enroll in the same plans made available by OPM to other retirees, or will they need 
to continue to purchase their insurance from an Exchange? 
A.  They will be eligible for the same health benefits plans made available to other retired 
federal employees.  In fact, upon retirement, coverage under the SHOP plan will 
terminate and the annuitant will then have the option to select coverage from the same 
plans offered by OPM to other Federal annuitants. Members of Congress and 
congressional staff will be subject to the same rules of participation in the FEHB Program 
in retirement as other Federal annuitants.  

Q. Are Abortion services covered under the Health Exchanges? 
A. No Federal funds, including administrative funds, will be used to cover abortions or 
administer plans that cover abortions.   

Q. Are Members of Congress who are in U.S. Territories eligible to enroll for 
coverage under the DC SHOP? 
A. Like other Members of Congress and congressional staff, representatives from U.S. 
Territories and their designated staff must enroll for coverage under the DC SHOP in 
order to receive a Government contribution.  The DC SHOP offers health plan options 
with in-network access to medical providers across the nation and overseas.  
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